Ořechové kuličky

Posted by

Něco takhle rychlého, co se nemusí dávat odležet, co nemá vyložené krém a s čím není moc práce? Ať už na Vánoce nebo mimo ně? Možná se teď zarazíte, jak byste jako histaminici mohli jíst ořechové kuličky? Vždyť jste četli….

Ony toho internety hodně napovídají, hlavně když to nejsou často ověřené informace. Například třeba ta, že se ořechy při HIT nesmí, že obsahují histamin. Potíž je v tom, že na to jaksi nejsou studie. Že chybí ty důkazy. A pak dokonce máme testy, které to zkontrolovaly a potvrdily, že ořechy histamin neobsahují (zde). Tudíž plošně je vyřazovat není vůbec žádoucí, protože často obsahují látky příznivé pro naše zdraví (včetně mikrobioty a tedy zdraví střev). Samozřejmě vám nemusí dělat dobře – máme také třeba alergie, obsahují poměrně větší podíl tuku, můžete mít už starší/žluklé/plesnivé ořechy, ale to pak není problém histaminu, ale čistě jen kvality. Pokud máte podezření na nějakou mírnější formu alergie, kdy ořechy v koláči nevadí, ale syrové ano, použijte ořechy pražené (navíc jsou mnohem chutnější a můžete je ošoupat). Jo a mimochodem, arašídy nejsou sice ořechy, ale také v nich histamin nikdy nalezen nebyl, takže ani těch se není třeba bát (pokud nemáte vyloženě alergii, ale to asi nemusím psát).

Informací o kakau a o tom, že je opět naprosto nesprávně vyřazováno při HIT, máte na blogu spoustu. V podstatě jako v takovém histamin nalezen nebyl (zde), nebyly ani prokázány liberační účinky u člověka, ale obecně díky svým dalším látkám zřejmě může vadit některým atopikům a na základě toho začalo být pranýřováno i histaminiky. A máme samozřejmě i alergie, že ano. Ale ani jedno z toho neznamená, že by automaticky muselo být při HIT vyloučeno, pokud daný člověk nemá jasnou a přímou reakci. Proto se vždycky řiďte svými zkušenostmi, v receptech případně nahraďte, ale taky si uvědomte, že do celého receptu přijde jen určité omezené množství a vy byste neměli celou várku kuliček sníst na posezení už tak nějak obecně (a finální dávka v porci je tedy mnohem nižší). Ono totiž kakao má jako takové naopak spoustu benefitů pro naše tělo a mikrobiotu a tak tedy jako se vším, zbytečné vyřazování nedává smysl, ale dbát na kvalitu a čerstvost ano.

Ořechové kuličky

  • cca 175 g směsi ořechů (loupané mandle, loupaný lískový ořech, kešu, vše co tolerujete) – nadrtit/namlít z části na jemno, z části na hrubo)
  • 3 lžíce arašídového másla (hmm, a co teprve třeba lískooříškové máslo:))
  • 2 lžíce medu (použila jsem čokoládový, ale můžete použít i normální)
  • 2 lžíce kakaa (pokud netolerujete, zkuste kokosovou moučku)
  • 1 lžíce rumu (lze vynechat pro děti a pokud netolerujete)
  • hrst drcených arašídů na obalení

Mleté ořechy smícháme s ostatními ingrediencemi až na arašídy na obalení. Vykoulíme kuličky, obalíme je v arašídech a uložíme do lednice nebo chladu do konzumace. Dobrou chuť.

2 comments

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.