Kaštanové hvězdičky s lískovými ořechy

Posted by

Tento recept vznikl vlastně tak trochu na přání, ale co bych pro své nejbližší neudělala. Ono péct bez lepku, vajec, mléka a dalších ingrediencí není prostě žádná legrace, ale i tak to nakonec občas jde. Samozřejmě pokud to není nutné z pohledu alergií, nevidím důvod, proč by člověk měl něco takového podstupovat.  Nenechte se zblbnout, že takové pečení je nějak zdravější nebo pro vaše tělo výhodnější, často to spíše jen zatíží vaši peněženku a také případně nervy. Pokud ale rádi zkoušíte nové chutě a nové experimenty, pokud máte v rodině někoho, kdo potřebuje speciální dietní opatření, pokud vám zůstaly různé mouky z jiného pečení, pak tato kaštanovo-mandlové hvězdy určitě vyzkoušejte. 

Kaštanové hvězdičky s lískovými ořechy

  • 100 g mletých loupaných mandlí
  • 55 g kaštanová mouka
  • 25 g banánová mouka (ze zelených banánů, lze nahradit běžnou bílou či hnědou rýžovou moukou)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 50 g javorový sirup
  • 25 g kokosový olej
  • 1-2 lžíce studené vody dle konzistence
  • lískooříškové máslo na slepování hvězdiček a lískové ořechy na ozdobení (lze samozřejmě nahradit jinými variantami tolerovaných ořechových másel)
  • případně hořká čokoláda/kakaová poleva na vrchní hvězdičku (nemusí být, dle tolerance)

Těsto si připravíme večer dopředu a necháme si je odležet v lednici dobře zabalené. Namleté loupané mandle smícháme s kaštanovou a banánovou moukou, přidáme koření a případně špetku soli. Přidáme javorový sirup, roztopený kokosový olej a vypracujeme těsto. Přidáváme po lžících studenou vodu, dokud se nevytvoří pevné pružné těsto (mně stačila pouze jedna lžíce – záleží na savosti daných mouk, záměně mouk, výrobci atd).

V den pečení rozehřejeme troubu na 160 C. Těsto vyválíme mezi dvěma pláty pečícího papíru na cca 3 mm silnou placku a vykrajujeme hvězdičky. Já jsem zvolila dvě velikosti, aby na sobě byly po slepení vidět. Pečeme cca 8 – 10 minut, necháme na plechu vychladnout. Vrchní menší hvězdu můžeme polít tolerovanou čokoládovou polevou, ale není to vůbec nutné. Hvězdy spojujeme ideálně čistým lískooříškovým máslem, v případě intolerance či když nemáme, můžeme dát jiné, případně poslouží i domácí džem. Nahoru můžeme na čokoládu položit lískový ořech či bez použití čokolády jej také přilepit ořechévým máslem.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.