Kaštanové plněné ořechy

Posted by

Nedávno jsem se zamýšlela nad tím, zda naše obliba určitého cukroví je daná třeba tím, co se doma dělalo či co se doma snědlo vždycky jako první. Nebo naopak se stává oblíbeným kouskem to, co se doma nedělalo, bylo to spíše vzácné a člověk to tak ochutnal jen u babiček, rodiny, přátel a bylo to o tolik vzácnější. A vlastně se nemohu rozhodnout, co za tím stojí třeba právě u mě. Schválně by mě zajímalo, jak to vidíte vy, jestli má oblíbenost nějakého cukroví spojitost s rodinnými tradicemi či vůbec.

batch_1IMG_9778

Přijde mi, že i s věkem se preference lehce mění a že naopak čím dále více přemýšlím, jestli to dělala mamka, jedna babička, druhá babička nebo třeba teta. Nebo naopak jsem vždy daný kousek měla jen někde na oslavě u „cizích“ a o to více mi to bylo vzácné.

batch_1IMG_9784

Před pár lety jsem si říkala, že si takové bezlepkové ořechy udělám. Na blogu už mám verzi „ořechů“ bez ořechů, ale když člověk po čase zjistí, že ořechy toleruje, proč se o tu chuť ochuzovat, že ano. Pro bezlepkovou verzi byly v tomto případě zkombinovány s kaštanovou mouku, která o sobě má lehce oříškovou, ale hlavně sladkou chuť. Může tak ubrat na cukru v těstě i v samotném krému. No a nenecháte mouku zkazit ani přes Vánoce. Tentokrát také bez přidaného kakaa a krém si také můžete vyrobit dle vlastní tolerance a chuti. V konečné fázi jde hlavně o to, aby vám výsledný produkt chutnal a nemuseli jste se bát nežádoucí reakce.

A co vy, pekly se u vás na Vánoce plněné ořechy?

batch_1IMG_9795

Kaštanové plněné ořechy

  • 150 g kaštanové mouky
  • 50 g mletých pražených lískových ořechů (pokud tolerujete, jinak zkuste mandle)
  • 50 g mletého třtinového cukru
  • špetka soli
  • 100 g másla (případně bezlaktózového nebo veganské náhrady)
  • krém podle tolerance – dělala jsem vaječňákový z domácího bezlaktózového vaječňáku, másla a trochy třtinového cukru)

Smícháme si mouku s oříšky, špetkou soli a mletým třtinovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo a zpracujeme v pružné těsto, které můžeme přes noc nechat odležet v lednici. Troubu předehřejme na 170°C. Těsto vyjmeme, necháme trochu povolit a plníme formičky na ořechy. Pečeme 10-12 minut, necháme vychladnout, vyklopíme a proces opakujeme. Necháme vychladnout, uchováváme suché v chladu, a max. den před konzumací naplníme zvoleným krémem. Uchováváme v chladu. Dobrou chuť.

batch_1IMG_9800

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.