Vánoční „ořechy“ nebo pracny bez ořechů

Posted by

Dnes dostanete jeden z dalších receptů, který využijete určitě nejen na Vánoce. A využijete jej klidně hned dvěma způsoby, kdy pokud jednotlivé kousky spojíte krémem, dostanete plněné cukroví, ale klidně můžete nechat jako tzv. pracny jen tak. Na oba způsoby si moc pochutnáte, takže se nemusíte bát, že třeba nenajdete vhodný krém na naplnění.

Recept je přirozeně připraven bez lepku i bez vajec, není v něm ani sója a dokonce ani ořechy, přestože to tak trochu připomíná. Místo ořechů je použita šáchorová mouka, kterou znáte také pod pojmem tigernuts nebo zemní mandle. Nejedná se totiž vůbec o ořech, ale chuťově jej připomíná a dá se tedy takto využít. A když o tom tak přemýšlím, tak dokonce máslo nahradíte úplně bez problémů veganskou náhradou a uděláte tedy i verzi pro své mléčné alergiky.

Velmi často dostávám v tento čas otázku, jak je to s kakaem. Všem doporučuji přečíst si tento ČLÁNEK, ale je to jen základ, na blogu se k této tematice vyjadřuji mnohem více. Základ je volit kvalitní nepražené a uvědomit si, že třeba do celého receptu přijde jen poměrně malé množství na barvu a HIT není alergie a vadí potraviny až od určitého množství. Stejně tak ale opakovaně v kakau histamin nalezen nebyl a z tohoto pohledu to tedy nebezpečné není. Roli to však může hrát u alergiků a lidí, kteří jsou příliš citliví na stimulátory. Tak doufám, že jsme si to už jednou pro vždy ujasnili a že opět je to o tom na začátek vyřadit a pak zkoušet sám u sebe.

Bezlepkové ořechy

  • 50 g hladké pohankové mouky
  • 40 g šáchorové mouky
  • 1 lžička prášku z nepraženého kakaa (pro barvu, nemusí být)
  • 50 g másla
  • 50 g med
  • krém na plnění (nebo nemusíte plnit, ale necháte jako pracny)

Smícháme mouky s kakaem, vpracujeme med a máslo a vzniklé těsto necháme 30 minut odležet v lednici. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 160°C. Poté plníme vymazané formičky na pracny nebo ořechy, pečeme 15-20 minut podle trouby a velikosti formiček (od 15 minuty hlídáme). Ještě teplé vyklopíme. Díky medu nám krásně změknou a nebudou klasicky suché a drolivé jako klasické pracny, takže je můžeme sníst samotné nebo naplnit oblíbeným krémem.

 

2 comments

  1. Ořechy budou určitě moc dobré! Já právě dodělala pracničky s tiger nuts a moc chutnají. Jen to mletí dává mému mlýnku na mák trochu zabrat, mouka bude určitě jemnější. Hlízy jsem namáčela a sušila v troubě, i tak to bylo pro mlýnek náročné, jsou tvrdé. Ale koukám, že už se dá mouka i sehnat, to jsem zjistila až po googlení díky tvému receptu :). Díky, asi vyzkouším…

    1. No ale na druhou stranu, takhle má člověk pocit, že ví, s čím pracuje a jak kvalitní materiál semlel:). Ale fakt je, že mě se dostala do ruky “jen” mouka a mám radost, že jsem nemusela tigernuts mlýt:)) Smekám klobouk:).

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.