Omeleta s žampiony a kapustičkou

Posted by

„V jednoduchosti je krása.“ Řekl kuchař, když neměl čas a chuť nic vařit:)). Né, vážně, někdy je v jednoduchosti prostě krása. Vezmete pár surovin z lednice, smícháte je, povaříte a už si šmakujete. A nemusíte nikde dlouho stát, dlouho přemýšlet, obíhat obchody.

IMG_6969

Kdo čte můj blog pravidelně, dobře ví, že nemá smysl míchat potraviny jen tak bez rozmyslu, ale ideálně smíchat vysokonutriční a ideálně protizánětlivé suroviny. Takové můžete mít po ruce vždy v lednici. No dobře, uznávám, že třeba čerstvé žampiony skladovat nemůžete (ale můžete si je předem čerstvé povařit, osmažit a zamrazit), ale třeba kapustičky, čerstvá rukola a čerstvá vejce (ideálně od šťastných slepiček) tam najít můžete. Pokud jste ještě nezasadili bylinky, tak vřele doporučuji, je naprosto skvělé mít je po ruce, když si vzpomenete. A pokud čerstvé koupíte, dejte je do skleničky s vodou nebo alespoň do lednice, ať vám chvíli vydrží.

Takže dneska k vejcím (o jejich pozitivních účincích a vztahu k HIT si můžete přečíst zde) přidáme protirakovinné a protizánětlivé kapustičky, protizánětlivé žampiony, na quercetin bohatou cibuli, antimikrobiální kokosový olej, protizánětlivý a protiastmatický tymián a ideálně protialergickou petržel. K tomu na dochucení trochu protizánětlivé hořčičné mouky (nezaměňujte s hořčicí, která obsahuje ocet a proto je zakázaná) a voňavé bazalky a máme hotovo. Doporučuji podávat s ostrou rukolou, která dodá ten pravý šmrnc:)).

IMG_6973

Omeleta s žampiony a kapustičkou

(bez lepku, mléka, sóji, ořechů, 1 porce)


  • 100 g čerstvých žampionů
  • 100 g růžičkové kapusty
  • 1/2+1/4 lžičky hořčičné mouky (Adveni Medical)
  • 1/2 lžičky soli (plus na závěrečné dochucení dle vašich preferencí)
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetka pepře
  • 2 vejce
  • hrst nasekané čerstvé bazalky, čerstvé petržele a rukola na podávání

Kapustičky dobře omyjeme a v hrnci smícháme vodu s 1/4 lžičky hořčičné mouky. Přivedeme k varu, poté vhodíme kapustičky a cca 2 minuty povaříme. Sejmeme z ohně a necháme další 2 minutky stát, poté vody slijeme.

Žampiony dobře očistíme (já namáčím předem v octu, pak dobře omyji) a nakrájíme na osminky. Cibuli očitíme a nakrájíme na drobno, česnek rozkrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme kokosový olej a vsypeme cibuli s česnekem. Necháme cca 2 minuty opékat, až se nám začne uvolňovat vůně česneku a cibule začne sklovatět, přidáme žampiony, lehce poprášíme solí a mletým pepřem. Společně opékáme 10 minut za občasného míchání. Mezitím kapustičky rozkrájíme na čtvrtinky. Vejce spolu s tymiánovými lístky a 1/2 lžičkou soli rozšleháme. Po osmahnutí žampionů vmícháme kapustičky a zbytek hořčičné mouky a společně opékáme dalších 5 minut. Na závěr rozprostřeme na pánvi a zalijeme vejcem. Ihned posypeme nasekanou bazalkou a necháme vejce dobře propéct. Pokud máte strach o propečení, doporučuji připravovat v pánvi vhodné do trouby a vejce po pár minutách dát na cca 2 minuty pod gril. Podávejte s čerstvou rukolou ideálně posypané petrželovými lístky. Dobrou chuť.

IMG_6972

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.