Festival Evolution 2015 aneb co nového je ve světě potravin, přírodní léčby a kosmetiky?

Posted by

Po roce jsme se zase sešli na Festivalu Evolution, který opět zastřešil několik témat jako je Biostyl/Zdraví, Ecoworld, Inspirave a Alternativa. A bylo jasné, že po loňském úspěšném roce půjde tak trochu o tlačenici a o schopnost probojovat se k jednotlivým stánkům. Ale na dobré věci se vyplatí počkat, že ano. Nebo se nechat trochu pošlapat a ušťouchat:)). Né, musím přiznat, že se to docela dalo, už jsem zažila horší festivaly. Vlastně pojďme si říct na rovinu, co se tady budu vykecávat. Festival byl nabitý nejen zbožím, ale také informacemi, a všechno tady prostě zmínit nemohu. I tak samotné třídění fotografií dalo zabrat. Takže pojďme to pojmout tak trochu – fotograficky. A možná občas přihodím nějaký ten svůj komentářek.

A toto se mi líbilo nejvíc! Pamatujte si: Jsi milovaná, jsi krásná!
A toto se mi líbilo nejvíc! Pamatujte si: Jsi milovaná, jsi krásná!

Je pravda, že za další rok, co se pohybuji v oblasti speciální stravy a případně doplňků, už mě nemůže moc věcí překvapit. Marně jsem hledala něco, co by mi vskutku vyrazilo dech, ale možná jsem prostě jen zhýčkaná. Což však neznamená, že bychom si na jednotlivých ochutnávkách nepošmákli (s bonusem večerního glukózového záchvatu, kdy měl člověk pocit, že začne olizovat po celém dni solničku:)). Navíc jak se mění výživová omezení, člověk zjistí, že už si zase tolik nevybere. Např. když se začnete vyhýbat kukuřici, zjistíte, že už si nekoupíte téměř nic „bezlepkového“! Cože? To rozhodně není v pořádku! Dobře, tak začneme hned z kraje. Lifefood je většině z vás známá firma a já jsem za ni strašně vděčná, protože jejich raw tyčinky bez lepku, mléka, vajec atd. zachránilo několika lidem hezké odpoledne (protože hladová žena je prostě na zabití!). A ano, pokud vás to zajímá, brazil nut+guarana a berry+baobab (jestli si to dobře pamatuji, na festivalu 5 za 110 kč). Letos přichází s novinkou Crawnchies, což jsou raw křupavé extra tenké plátky. Těšila jsem se na ty dýňové s kurkumou, ale nakonec to pro mě byla jednoznačně nejhorší příchuť:((. Zato ty s mořskou řasou krásně doladí zeleninové saláty! Jo a jejich čokolády z nepraženého dostaly krásný nový kabátek!

kolaz 1

Tak co tam máme dál. Firmu Tropicai znám dlouho, ale ta cena…chjooo…Jenže když ochutnáte jejich kokosové chipsy, což je jen kokosová dužina s kokosovým cukrem praženo horkým vzduchem, už se prostě neodtrhnete:))). Mlsat „protizánětlivě“? Jo, syp to do mě!

kolaz 2

No a z předchozích reportáží už velmi dobře známé čokolády Conscious a Pana Chocolate. Ta jejich skořicová prostě nemá nejmenší chybu. Ale byla jsem silná…podlehla jsem pouze chipsům ze sladkých brambor. Ty mě vždycky ukecají, ať se snažím odolat, jak můžu. Ještěže je v normálním obchodě nepotkávám (což mi připomíná, že už nesmím do Sklizena, protože začali prodávat plaintain chips, které na festivalu rozhodně chyběly!).

kolaz 3

Rovnou ještě zůstaneme u těch čokolád. Novinkou pro mě byla u stánku Feel Good Family ručně vyráběná čokoláda Golden Apple a raw krekry od stejné firmy (skvělé složení a ještě lepší chuťové kombinace). K tomu rovnou připojím fotky úžasné čokolády Chocome, které jsou naprosto luxusním dárkem pro vaše blízké.

kolaz6

Abyste neřekli, že jsou to pořád jen samé čokolády a že tam nic jiného snad nebylo, tak vězte, že třeba oříšky od Biocomercio byly chuťově skvělé, mohli jste také koupit oleje od Biopurus (zbožňuji ten z petrželových semínek, představili také rakouské olej Stöger) či ochutnat i nějaké ty sýry a další výrobky z českých biofarem. Když jsme u těch olejů, samozřejmě se představili Bohemia oleje (kde jsem se nezdržovala, protože je máme každý týden na trhu) a pár firem představilo své ghíčko.

kolaz 4

Uf, teď se zase můžu klidně vrátit k čokoládě:)). Čokoládovnu Troubelice doporučuji pro jejich nepražené kakao, kakaové máslo a také panelu. No dobře, není vše jen o čokoládě, ale třeba u Fair made jste mohli koupit opět dárkové kousky. A pokud pořád čekáte na něco bezlepkového, tak samozřejmostí je stánek Schnitzer. Všichni asi víte, jak je drahé bezlepkové pečivo. Normálně třeba dvě bagety koupíte přes 100 kč, tady jste měli možnost koupit 1 ks větší bagety za symbolických 10 kč. Já jsem se tam musela stavit pro jejich – ano, správně – jahelné pivo:)). Krom toho jste také mohli najít stánek Amaranth Life, kde se zaměřují taktéž na tvorbu bezlepkových pochutin.

kolaz 9

Také už jsem několikrát zmiňovala Rawfood značku, která mě však již párkrát zklamala, hlavně co se týče jejich sladkých výtvorů. Musím přiznat, že ty slané jsem ještě neměla a asi je musím nejdříve vyzkoušet, než budu hodnotit dále. Bezlepkáči se pak mohli zásobit také v Biopekárně Zemance, bohužel všechny výrobky obsahují kukuřičný škrob, tak jsem si letos ani nezobla:(. Překvapením pro mě bylo Vivo bar, které se zdají mít velmi zajímavé složení (a servíroval nám je sám pan majitel Biopekárny), a jedna jejich tyčinka je SLANÁ! Konečně. Krom kvalitních surovin přidávají do tyčinek spoustu superpotravin, tak jsem zvědavá na cenu, do prodeje půjdou na konci června. Doporučuji se podívat na složení a ochutnat rozhodně tu spirulinovou a kokosovou. A přidávám rovnou fotku ulovené granátové šťávy. Asi ji všichni znáte, ale na festivalu byla za cenu 100 kč za litr. Šťáva z granátového jablka slouží jako přírodní antihistaminikum, takže ji doporučuji ne k běžnému pití, ale jako doplněk stravy.

kolaz 10

Tím se dostáváme k dalšímu superfoods. Samozřejmě na festivalu bylo spoustu spirulin, chlorel, křemelin, moringa prášků a dalších, takže si každý určitě musel vybrat. A také již známé firmy Iswari a Vitalvibe (prodávají spirulinu od Healthy Force, kterou mám ozkoušenonu). Nakoupit jste také mohli u Bio Nebio, ale nic nového mě do oka nepraštilo, tak ani netuším, co vše měli:).

kolaz7

Krom toho bylo kolem spousta léčivých šťáv a bylinek. Ještě jste nepřestali číst? No dobře, tak se podíváme dál. Byla jsem ráda za BioFarmu Juré, od které bere jablečný a hruškový prach Adveni Medical do svých ovocných kaší. Musela jsem hned vyzkoušet jablečné chips a sušenou červenou řapu. Mňam. Každopádně mají velmi zajímavou nabídku, bio a bez následného ošetření, což by mohlo zajímat i histaminiky.

kure

Krom Šafránového obchůdku, kde jste mohli třeba koupit šafránový čaj (nezepomínejte, že šafrán je přírodní antihistaminikum) se mi líbil také Vanilkový obchod. Vanilka je totiž protizánětlivá. Hmmm, tak přístě zkusím to jejich víno, letos jsem ještě odvahu nenašla:). A pak samozřejmě nechyběli Chimpanzee. Při ochutnávání dávejte pozor, některé tyčinky obsahují lepek.

vanil+opice

No dobře, už pomaličku končím, ale ještě vám musím představit raw tyčinky, které přímo zbožňuji. Raw Energy do Bombus má nové krásné obaly (no dobře, už nějaký ten pátek, což znamená, že bych asi měla dojíst ty ve starém obalu, co jsou doma uloženy na horší časy). Pokud tolerujete kávu, tak doporučuji jejich kešu-káva, a moje top kombinace je s marakujou (na festivalu v ceně 25 kč za kus). Stejně tak jsem byla ráda za možnost koupit Roo’bar, které normálně v obchodech moc nevídám, přitom mají skvělé kombinace (3 ks za 70 kč, ale jsou trochu menší než ostatní raw tyčinky).

roobar

A když jsme u toho jídla, hádejte, kdo za námi do Prahy přihopkal? Ano, správně, samotní Zajíci v krabici přivezli ochutnat, co vše mají ve svém e-shopu. Dováží totiž výrobky značky Meridian, která má v nabídce nejen úžasná ořechová másla, ale také mňam melasu a krémíky a tyčinky a….kdo to má na těch zádech táhnout domů?

zajici

Tak a teď už si můžete utřít slinu z obrazovky a jen vás lehce informuji, že festival celou dobu provázel také program, v podobě různých přednášek. Přišlo mi, že letos byly trochu více duševně zaměřené než rok zpátky. Ano, za poslední dobu jsem prošla větším duchovním vývojem než za celý život, protože s pohledem na jídlo jako zdroj energie se mění i naše vnímání. Zvládám názvy jako chakra bez toho, abych se osypala, ale jak mi někdo začne povídat o elfech, tak přestávám sledovat (samozřejmě nic proti elfům, každý má právo věřit, čemu chce!). No a díky festivalu a drahému máme doma nový pojem – HEKO lidé. To je spojení Happy people (lidé ze sluníčkového světa) a Eko people. Je to prostě nový level! Také jste si mohli nechat vyložit karty, využít věštírny, nakoupit meditační nádoby a spoustu zajímavého oblečení, léčivých kamenů či třeba vyzkoušet funkčnost vašeho kyvadla.

zabava

A krom programu a jídla jste se mohli také pokochat kosmetikou. Nebudu teď zabíhat do podrobností, proč si myslím, že nejen při HIT je potřeba snažit se zaměřit i na kosmetiku a čistící prostředky do domácnosti. Na veletrhu bylo hned několik společností, já mám hodně ráda značku Feel Eco, od které jste mohli získat také vzorečky. Také zde byl stánek značky Zuii, kterou ráda zmíním, protože to byl můj první přírodní make-up a otevřel mi oči, že existuje dekorativní kosmetika, kterou na kůži téměř necítíte, neosypete se a ještě můžete vypadat trochu lépe (krom kosmetických potřeb pro ženy z nebělené bio bavlny jste se mohli také informovat na jiném stánku o menstruačním kalíšku).

zuii

Samozřejmě zde byla také nabídka přírodních i bezfluoridových past a kdo by měl problém se železem, možná by ocenil železité víno do Herbadent. Jelikož za pár týdnů vypukne Essential oil summit, je dobré obkouknout, co je na trhu. A musím říct, že trh v ČR není vůbec špatný. Už se těším, až začnu s éterickými oleji čarovat.

kosmetika

No a bylo toho ještě více, vlastně nepočetně více. Kdyby v tom šrumci někomu vyhládlo (a nestihl se nasytit při ochutnávkách), mohl se občerstvit třeba u pultíku restaurace Plevel, ve Freshlandu, Dhaba Beas, Loving hut, Góvindě, na nějakém smoothie či třeba dobrůtce od Vila Flora.

obcerstveni

Osvěžit jste se mimo jiné mohli třeba matcha tea nebo klasickými čaji.

caje

Nebo si dát pořádnou dobrou kávu:)

coffee

Už končím! Ale tak řekněte, za těch 150 kč to docela stálo, ne? Doufám, že jste se aspoň řádně pokochali a pokud jste se na festival nedostali, vůbec nezoufejte, protože tahle akce by vám zaručeně provětrala peněženky. Některé ceny byly určitě lepší, festivalové, ale u spousty výrobků seženete za stejnou cenu přes internet. Tak, teď už se můžete pustit do vlastního výzkumu, co musíte rozhodně mít.

A jak vám se líbilo? Zaujalo vás něco? Pořídili jste si něco nového, vyzkoušeli něco nového, inspirovali jste se? Podělte se s námi!

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.