Risotto s květákem a medvědím česnekem

Posted by

Před pár dny jsem se vás ptala na oblíbené recepty s medvědím česnekem. Musím totiž přiznat, že ke mně doputoval až z daleka. Tímto samozřejmě děkuji nejen odesílateli, ale hlavně dopravci, který musel strpět mírný pronikavý puch celou cestu autem:)) Nutno říct, že to za to rozhodně stálo a vyplatilo se. Chvíli to sice vypadalo, že se kvůli hromadě česneku nedostaneme pár dní do vany, ale nakonec jsem jej pořádně okoupala, udělala na vaše rady nějaké to pestíčko (s dýňovými semínky či kešu oříšky) a vrhla se na další recepty.

IMG_8437

A ejhle, zmizel jako pára nad hrncem, zůstala jen hrst do lednice na saláty a maličký svazeček do mrazáku na ty horší časy. Kdo by to byl řekl.

IMG_8418

A tak vám dneska mám tu čest představit jedno rizoto, kde hlavní roli hraje právě medvědí česnek.  Po svém prvním pokusu s risottem s pečenou dýní a antihistaminním šafránem bylo další rissoto prostě jasná volba. Vše uvařeno z italské rýže arborio, která vám zajistí smetanovou chuť i bez využití mléčných bílkovin, ovoněné ghí, s trochou křupavého květáčku a na quercetin bohatou cibulí. Pokud jste nikdy pravé risotto nevařili, určitě doporučuji dát si práci se sháněním této rýže, protože ta chuť je prostě mňamózní. Takže dnes bez masa, vajec, mléka, sóji i histaminu, za to se spoustou zdravých surovin:))

IMG_8419

Risotto s květákem a medvědím česnekem

(2 porce)

  • 150 g rýže arborio
  • 25 g ghí
  • 0,5 litru kořeněné vody (horká vařící voda s 1/2 lžičkou himalájské soli, pepřem a trochou petržele) nebo 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 šalotka (100 g) nasekaná na drobno
  • 100 g medvědího česneku nasekaného na drobno
  • 150 g čerstvého květáku rozděleného na drobné růžičky
  • 20 g dýňového semínka

Rýži dobře propláchneme. V hrnci rozehřejeme ghí a osmahneme na něm cca 5-8 minut nasekanou šalotku. Poté vsypeme rýži a za stálého míchání 1-2 minutky opražíme. Přidáme naběračku kořeněné vody, stáhneme plamen tak, aby nám voda jen mírně probubláváme a občas mícháme. Jakmile se vývar vyvaří, přidáme další naběračku. Každá naběračka by se měla vyvařovat cca 4-5 minut. Jakmile spotřebujeme 3/4 vody (cca 20-25 minut), vmícháme na drobno natrhaný/nakrájený květák a vaříme dál. Před vyvařením poslední naběračky vsypeme nasekaný česnek a případně dochutíme solí a pepřem. Vyvaříme všechnu vodu a vmícháme dýňové semínko. Dobrou chuť.

IMG_8422

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.