Nejen vánoční müsli sušenky (bez vajec, mléka, ořechů či lepku)

Posted by

Kdyby se náhodou stalo, že už budete mít plné zuby toho přeslazeného a tučného vánočního cukroví, můžete si připravit na stůl něco krapet zdravějšího. Vůbec nevadí, že nemáte čas, tento recept budete mít jedna dvě hotový a ještě budete  mít po ruce něco k zakousnutí.

IMG_6092

Do receptu jsem tentokrát použila bezlepkové ovesné vločky, které mi ležely doma jen tak ladem (značku Glebe jsem objednávala na freego.com). Pokud mají vločky označení, že jsou bezlepkové, jsou testovány na možnou kontaminaci lepkem, která musí být vyloučena. To však neznamená, že vám musí za každou cenu dělat dobře, cca 8% celiaků bude mít reakci i na bezlepkové vločky. Na druhou stranu 92% by se jejich vynecháním mohla ochudit o velmi bohatý zdroj vlákniny.

IMG_6096

Přidala jsem slunečnicová semínka, o jejichž skvělém působení si můžete přečíst  zde. K tomu trochu léčivého dýňového semínka, protialergický dřišťál, protialergické datle a na omega-3 bohaté chia semínka (omega-3 jsou protizánětlivé). Místo vajec a tuku jsem přidala jablečné pyré a nakonec trochu dosladila datlovým sirupem (když zvolíte sladší datle jako medjool a přidáte jich o krapet víc, můžete sirup vynechat). Jelikož je směs úplně bez vajec, můžete ji před pečením ochutnat a dosladit podle své libosti. A samozřejmě čokoládou vůbec polévat nemusíte, to je jen tak pro ozdobu:))

IMG_6095

Bezlepkové müsli sušenky nejen na Vánoce

  • 1 hrnek (110 g) bezlepkových vloček jemných (Glebe)
  • 1 hrnek (140 g) slunečnicového semínka
  • hrst (cca 30 g) sušeného dřišťálu
  • 1/2 hrnku (cca 100 g) nasekaných datlí
  • 70 g dýňového semínka
  • 2 lžíce chia semínek + 1/4 hrnku vlažné vody
  • cca 2/3 hrnku (120 g) jablečného pyré (neslazené)
  • 1 lžíce datlového sirupu

Troubu předehřejeme na 180°C.

Chia semínko smícháme s vodou a necháme minimálně 5 minut odstát. Vločky smícháme se slunečnicovými a dýňovými semínky, přidáme sušený dřišťál. Datle si v mixéru se lžící vody rozmixujeme na pastu (nebo co nejbližší konzistenci), vmixujeme jablečné pyré a datlový sirup a nakonec vmícháme i chia vejce (chia namočené ve vodě). Směs nalijeme do suché směsi a vymícháme v pevnou hmotu.

IMG_6060

Trik s vykrajovátkem jsem před dávnou dobou odkoukala na jedné z přednášek Katie Smart. Vykrajovátko položíme na plech vyložený papírem na pečení, naplníme směsí, lehce zatlačíme a vykrajovátko sejmeme. Tento trik vlastně můžete použít pro jakékoli pečení nebo třeba i raw sušenky, když chcete trochu jiný tvar, než nudné kolečka. Opakujeme do vyčerpání hmoty. Pečeme cca 20 minut. Po vychladnutí můžete z části polít třeba karobovou polevou či různě dozdobit. A pokud se nesní na Vánoce, máte super zdravou müsli snídani i po Vánocích. Dobrou chuť.

IMG_6061

4 comments

  1. Vypadá to moc hezky, ovšem jsou ty svátky a já nechci rejpat, ale BOHUZEL podle Mudr. Friče a Mudr. Utěšeného a i jiných je oves nepřijatelný pro celiaky. Obsahuje fragmenty a peptidy bílkovin podobných lepku. Dá se to vyguglovat. Když budete píchat jehlou do ruky po nějakou dobu, bude tam jizva za nějaký čas. Stejně tak je to se sliznicí střeva. Pro mě tedy ty ovesné cerealie jsou nepřijatelné a v obchodě můžou na to psát co chtějí. Stejně tak ovesný zajíc atd. Takový kýč. Tak se nezlobte, ale musel jsem na to upozornit!

    1. Naprosto v pořádku:) Toto téma diskutuji tak jednou za čtvrt roku a proto jsem studovala vědeckou dokumentaci už několikrát. Existuje celá řada dlouhodobých studií, kde je závěrem, že je oves bezpečný pro celiaky i přes obsah aveninu (jednalo se obvykle o bezlepkové vločky, roli tedy hraje i odrůda a způsob pěstování). Samozřejmě existují studie i proti, ale to jsou obvykle zkumavkové studie, takže to zůstává kontroverzní téma. Já jsem tady narážela na výsledky 10leté studie, která vyšla letos, byla testována přímo na pacientech a zjistili, že na ovesné peptidy reaguje imunitním mechanismem těch 8% celiaků, které zmiňuji (takže ano, pro těchto 8% je oves toxický). Já v tomto směru dám mnohem více na americké specialisty z centra pro výzkum celiakie a glutenových onemocnění, kteří třeba za nebezpečnější považují kukuřici (přičemž konzumace kukuřice celiaky je obrovská) či dokonce proso. Každé zrno včetně zrn jako čirok obsahují prolaminy a v tom případě by ideální řešení pro celiaky bylo kompletní grain-free, aby se vyhnuli možné toxicitě či zkřížené reakci.

      1. OK. Je dobře, že o tom víte. Stejně na tom je i bezlepkové pivo. Tam jsou taktéž fragmenty lepku, takže je to jenom na člověku do čeho půjde. Osobně to mám vyzkoušeno a dělá mi to zle. Na druhý den lze vidět zhoršení kvality stolice. Na stopy lepku reagujeme všichni pouze výsledek má každý jiný. Na někoho to příjde rychle (tedy do druhého dne) a někdo si „zadělává“ na problémy pomalu do budoucna. Je dobré o tom vědět. je možné, že patřím do těch 8% populace.

        1. Je to hlavně důležitá zpráva i pro ty, kdo třeba má stále zvýšené hladiny protilátek v krvi a má pocit, že vše dělá dobře. Jenže stejně tak může reagovat na rýži, kukuřici, proso a vlastně i ten čirok, takže je pak těžké zjistit, co je hlavní příčina. Myslím, že tento výsledek otvírá i otázku dalších prolaminů v dietě celiaka. Ale snad díky takovéto studii bude další pokrok ve zkoumání mechanismů toxicity ostatních. Jak sami vědci říkají, hlavní výsledek studie není v tom, že jsou vločky pro malou část toxické, ale objevení toho mechanismu, od kterého se dále může vyvíjet výzkum i v oblasti terapie. Co sleduji autory ze zahraničí, tak popisují zkřížené reakce třeba na kávu, takže člověk prostě musí jen sledovat, co mu dělá zle a hlavně rotovat potraviny – když už by bylo něco toxické, tak to nejíst ve velkém množství. Osobně myslím, že celiaci si v ČR dopřávají ovesné výrobky jen velmi zřídka právě pro tu vysokou cenu, není to pak běžná potravina, ale něco navíc (mám to asi tak stejně, až dopotřebuji ono 0,5 kilové balení, nepoletím hned koupit další, zvláště, když mi jeho spotřeba trvá několik měsíců, ale časem třeba zase na něco chuť bude).
          Co se týče piva, tam je to vždy otázka, já osobně v tomto směru nedokáži odlišit reakci na histamin od lepkové, ale vím, že pivo prohání občas lidi i bez intolerance na lepek či histamin:)) Když mám možnost, tak si opravdu s radostí dám čirokové pivo (USA) nebo jáhlové (Německo), kde odpadá problém se zbytkovým gliadinem.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.