Jaký byl největší bio festival v Evropě aneb Biofach 2018 – část 1.

Posted by

Pokud sledujete mé profily na sociálních sítích, jistě jste zaznamenali, že se mi letos povedlo díky Lovíme.bio z PRO-BIO LIGY podívat na Biofach, tedy největší festival s bio potravinami v Evropě. Jedná se o neprodejnou výstavu, tedy lidé sem nejezdí nakupovat, ale okouknout, co je nového ve světě, navázat kontakty, najít nové prodejce či distributory a celkově prostě rozšířit komunikaci a povědomí v rámci bio potravin a ekologického zemědělství (a v rámci přidružené výstavy Vivaness také přírodní kosmetiky). A já jsem se rozhodla vyzkoumat, co bude nového v roce 2018 a pak také napsat tento článek, aby i vy čtenáři jste to měli z první ruky. Nedělám si totiž iluzi, že bychom se já nebo vy (nejen v rámci HIT) byli schopni úplně vyhnout polotovarům, a pak je tedy lepší volit kvalitu. Protože vždycky máme možnost volby a už víme, že HIT je hlavně o kvalitě potravin.

Jelikož mě většina z vás už nějakou dobu pozoruje, jistě ví, že nejsem žádný super eko a bio člověk a mám k tomu bohužel dost daleko. Myslím, že i ve mně zanechala nějaký negativní dopad média a jejich masáž s bio aférami, přestože všichni víme, že pořád jsou aféry s normálními potravinami a pořád se řeší nějaké kontaminace, ale jakmile se to stane s bio, děsně se to nafoukne a poškodí i ostatní eko produkci. Když pravidelně nachází listerii a jiné nešvary v šunkách/mase a kdoví čem, nikdo to neřeší a kupuje se dál. Když se najde bakterka v bio paštice (a pak se stejně zjistí, že tam nebyla při výrobě, ale daný člověk to špatně skladoval), tak se udělá aféra a firma málem zkrachuje. Z nějakého důvodu máme proti “bio” spadeno. A také proti “eko”. Na některé lidi to působí jako červený hadr, aniž by pro to měli pádné argumenty. Co už dokáže být silnější argument pro mě i většinu lidí, je bohužel vyšší cena. Ta však odpovídá dané péči, která musí být do produktu vložena, a tomu, že i producenti bio a eko výrobků musí vydělávat. Pokud krmím zvířata kvalitnějším krmivem a chovám je déle, musí se to promítnout do ceny. Pokud využívám principy ekologického zemědělství, opět se to musí projevit do ceny, protože tím opouštím masovou produkci. A bohužel tohle si lidé často neuvědomují, když nadávají. Ale ruku na srdce, i mě ty ceny oslepují a často přivádí do rozpaků, že můj plat je na to prostě malý. Pokud je vám označení bio proti srsti, zkuste se alespoň zaměřit na ekologické zemědělství a třeba podporu lokální produkce, to by vám třeba mohlo být milejší. Stejně jako většina z vás si i já uvědomuji, že způsob zemědělství a využívání extrémního množství chemikálií, které půdu i potraviny zatěžují, není trvale udržitelný přístup a že tady našim potomkům zanecháme pěknou katastrofu (a jim zůstanou ty amarouny).

Neříkám, že teď všichni máme začít být jen bio, ale spíš zkuste přemýšlet o tom, co kupujete a koho tím podporujete. A zda právě konzumace různých pesticidů atd. nemůže za vaši HIT, jelikož třeba glyfosáty způsobují zvýšenou propustnost střeva a nedivila bych se, kdyby celá řada dalších látek degranulovala žírné buňky, jako to umí některá éčka. Ne nadarmo většina zahraničních guru, ať už doporučuje jakoukoli dietu, klade důraz na grass-fed maso a bio potraviny. Zajímavé je, že třeba u kojenců dbáme na bio potraviny a často jim i maminky kupují bio zeleninu a ovoce na příkrmy, ale časem začneme je i sebe krmit konvenčními produkty. Máme prostě pocit, že do dospělého těla můžeme vložit cokoli bez následků, přestože ty stejné potraviny bychom malému dítěti nedali. A pak se divíme, jak se nám rozvíjí různé nemoci.

IMG_0533

Biofach je sice festival jen výstavní bez možnosti nákupu, ale zato jej doprovází spousta workshopů a přednášek. Letos přijelo na 3 tisíce vystavovatelů ze 134 zemích a řeknu vám, že to byl pěkný mazec. Pokud podnikáte v oboru zdravé výživy, doplňků stravy, eko drogerii či bio kosmetiky, tak toto je jednoznačně místo, kde najdete vše potřebné. A vystavovatelé prahnou po nových kontaktech a možnosti dovážet do dalších zemí. Pokud budete mít čas na konci března, můžete zkusit i náš menší český Evolution festival, kde sice nenajdete 3 tisíce stánků, ale můžete si nakoupit a objevit, co je na českém trhu. Každopádně musím z vlastni zkušenosti říct, že po první hodině takového festivalu díky uzobávání ztratíte veškerou chuť ještě něco ochutnat a omezíte svou komunikativnost na menší úroveň, aby vám vydržely síly aspoň do půlky. Nakonec mi jednotlivé stánky a uličky začaly splývat a přestože jsem se soustředila na bezlepkové produkty a hledala novinky, začaly mi produkty splývat do kategorií jako další “raw tyčinky”,”těstoviny”, “olivové oleje” atd. Prostě si můžeme ve zkratce říct, že existuje spousta firem, které vyrábí doplňky stravy v bio kvalitě a že povětšinou se promítají podobné produkty, jen v jiném složení a jiných obalech. Ale občas se najde něco jiného.

Samozřejmě festival nebyl jen o jídle, ale jak jsme zmiňovala, součástí byl také festival Vivaness s nabídkou přírodní kosmetiky. K tomu zde byla také nabídka eko drogerie, také ekologického jednorázového nádobí, nějaké to oblečení, různé vychytávky pro zdraví (dřív bylo cool mít filtr v láhvi, teď se vyrábí tyčinky, které vám tam budou uvolňovat železo, hořčík či třeba vápník) či jste třeba mohli ozkoušet mlýnky na mouku.

Kam v ČR na nejbližší akce

Pokud jste nestihli Biofach nebo víte, že byste se tam nedostali, nemusíte klesat na mysli. Ono se totiž hodně děje i na naší půdě a pokud se chcete seznámit s novými výrobky z bio nebo ekologické produkce, pak můžete zavítat na již tradiční veletrh Bio styl farního Festivalu Evolution, který se bude konat ve dnech 23.-25. března 2018 (na pražském výstavišti). Na svátky 1. a 8. května 2018 si můžete udělat výlet do Čejkovic, kde vás čeká zážitková exkurze skladem s bylinkami a výrobními postupy, můžete si dát procházku Bylinkovou zahradou sv. Hildegardy či Vyhlídku na výslunní. V druhé polovině května, tedy 19. května se můžete podívat na den otevřených dveří do ekofarmy Šťastná koza, kde se můžete podívat, jak funguje malá rodinná ekofarma (bude tam i farmářské tržiště). Stejný den jsou bioslavnosti v Kozodoji. Bude také další filmový festival „Týká se to také Tebe“. Celkově kdyby vás zajímalo, co se kde děje, sledujte stránky Lovíme.bio, kde se určitě včas vše důležité dozvíte.

A co českého jsme našli na Biofach?

Jelikož toho bylo strašně moc, vrátím se k trendům a zahraničním firmám v samostatném příspěvku, a tento příspěvek omezím jen na české (a jednu slovenskou) firmy. Takže zůstaňte na “drátě”, bude pokračování:). I ČR měla své zastoupení, jednak na hlavním stánku a jednak pak mezi jednotlivými halami. Trošku mě mrzelo, že třeba zahraniční prodejci nabízeli vzorky a prakticky naopak jevili velký zájem, když jsem zmínila, že jsem na místě jako blogger, zatímco některé české firmy měly vzorky jen pro prodejce. Přitom na akci se prakticky nedostal nikdo, kdo by nějakým způsobem se o výrobky nezajímal, nehledal novinky či nějak nepropagoval atd. Mě zaujal určitě popcorn od firmy Hopi Popi, která vyrábí v bio kvalitě, a ten do mikrovlnky začali dělat s kokosovým olejem. Sice bych upřednostnila, aby si lidé dělali popcorn z celých zrn (non-GMO) kukuřice, ale krok kupředu to jistě je. Bohužel podle všeho na českém trhu není takový zájem o bio produkci, a tak je otázka, zda se na našem trhu vůbec objeví. Také by vás mohlo nalákat, že dělají i ochucené v bio kvalitě, třeba s chilli nebo s kakaem.

Na veletrhu byli také zástupci firmy Semix, kterou můžete znát z běžných obchodů, dělají teď děsně roztomilá mysli srdíčka, ale jelikož nejsou z bezlepkového ovsa, tak jsem nechutnala. Vyrábí také bezlepkové chia kaše, kde je však spousta cukru (a siřičitany, takže pro HIT nic), slanou čočkovou kaši, kde je zase podle mě úplně zbytečně maltodextrin (více o jeho vlivu na mikrobiotu zde), proteinové kaše (jsou lepkové, ale neobsahují přidaný cukr, jen xylitol, a to až ke konci složení). Milým objevem bylo, že se do toho řádně opřela firma Cereabar, a představila nové tyčinky z cizrnové mouky, které jsou tak nové, že ještě neměly popisek, protože čekaly přesné výsledky analýzy. Každopádně každý znalec indické kuchyně vám potvrdí, že kombinace cizrny a ghí je prostě boží (je v nich prý snad ale kukuřičná mouka). Ke své bio sérii ovocno-zeleninových tyčinek mají i nové bezlepkové flapjacky a také – ano – chutné proteinové tyčinky z rýžového proteinu (samo bez lepku). Prostě pro bezlepkáře slušná nabídka, ke všemu v bio kvalitě.

Stejně tak mě zaujaly rýžové pudingy od firmy Amylon, protože je to příjemná změna oproti kukuřičným klasikám (dnes už se o alergii na kukuřici a zkřížené reakce u glutenové intolerance více hovoří). Navíc je složení bio a třeba v tom jablečném se skořicí najdete jen rýžový škrob, sušené jablko a mletou skořici. A pak mě také zaujala ta příchuť dýňového, protože ta je poměrně nezvyklá. Amylon jinak dělá i BIO bezlepkové pudingy (nově třeba s aronií a chia semínky) a třeba bezlepkovou bio pana cottu.

No a takové pekařské výrobky Koláček, které seženete v ČR jako čerstvé pečivo, potěší nejednoho histaminika. Mají totiž bezlepkový chléb bez kvasnic i kvásku a novinkou bude bezlepkový banánovy chléb, také bez lepku a kvasnic, navíc slazeného jen ovocem (datle, banány, jablečné pyré) bez přidaného cukru (navíc je fakt moc dobrý).

Samozřejmě by neměl u Čechů chybět ani nějaký ten alkohol, takže nás zastupovaly Vinné sklepy Kutná Hora (biodynamické vinařství). Celkově pak v rámci jedné z hal byla docela velká plocha určená bio vínům a jejich ochutnávání, ale jelikož jsem nezkoušela a ani se tam nezdržovala, tak v tomto směru nedokáži nic říct (ani co se týče vína z Kutné Hory).

My RAW Joy má novou sérii raw pralinek, která vypadá božsky, ale ještě lepší jsou její novinky v podobě višní či mandlí v raw čokoládě.

U druhého zástupce české raw produkce Lifefood jsem očekávala, s čím se letos vytasí a pokud jste příznivci této firmy, tak vás za pár týdnů čekají nové raw proteinové tyčinky – malinová a jahodová. Budou také jednodruhové rostlinné proteinové prášky, což může zaujmout nejen vegany, ale i histaminiky (dýňový, chia, slunečnicový a konopný). A také připravili nové raw snídaňové směsi. Hold je potřeba jít stále kupředu.

Přestože firma Health Link má poměrně široký sortiment a já ji poznala díky cenově dostupnému dýňovému oleji a maca prášku, z bio produkce představila smoothie směsi. Zaujalo mě, že i oni prodávají prášek z červené řepy (a samozřejmě celou řadu dalších doplňků, ale ty mě většinou nepřišly tak inovativní).

Firma Markol mimochodem krom raw tyčinek a kuliček prodává také klíčený oves nebo pohanku. Zapomněla jsem se podívat, co se to vlastně nachází v těch jejich polévkách, ale předpokládám, že by to mohla být raw produkce a tedy obsahovat spoustu výživy.

Svaz Pro-bio vybral pár zástupců z českých bio značek. Třeba biofarma Juré, která má skvělé sušené ovoce a ořechy bez konzervantů a z bio produkce. Z dalších českých zde byli zástupci z Country life, trochu stranou byla firma KR Real, kde mi chyběla nějaká lepší prezentace, LN Group, Mediate (doplňky stravy, čaje), Extravit (čaje), Čajová květina (matcha tea), České ghíčko, Extrudo, Coolcoco, Fitday (rostlinné proteiny) a pak taky Hempoint (konopné produkty) a druhá česká značka s konopnými produkty Zelená Země (ti se zaměřují hlavně na zahraničí, v Česku lze koupit online, mají i CBD olej), pak také firma Sunfood či třeba Solex.

Pokud vás něco zaujalo a zajímáte se více o eko zemědělství, kukněte na stránky svazu Pro-bio.
Hempoint
KR Real bude muset na prezentaci ještě trochu zapracovat:)

Country life zná snad každý:)
Zelená země se sice orientuje také hlavně do zahraničí, ale pokud vás zaujaly léčivé účinky kanabiolu, tak vám jistě poradí.
Na festivalu měly zastoupení také farmy zaměřující se na eko a bio produkci. Zatímco ve spoustě zemí roste požadavek na bio produkci a znalost výrobce/dodavatele, v ČR si většinou stěžujeme jen na cenu a kvalitu ocenit neumíme:(.

A určitě bych k těm českým firmám přidala ještě jednu slovenskou – Sum. Firmu znám od doby, kdy prodávali jen protein a pak do DM Kakauko z konopného proteinu, pak se přidala káva a najednou mají sušenky a čajové směsi, a možná se ještě budeme mít na co těšit.

Firma Sum jde postupně rozšiřuje portfolio.

 

 

 

 

4 comments

  1. Ahoj Kasulko

    Dekuji za tve mailiky. Nemuzu rict ze bych aktivne reagoval na vsechny prizpevky, ale vybiram si to co me zajima a ctu si to. 

    Uz delsi dobu jsem presvedceny o jedne veci, ze histaminova intolerance je hodne spojena krome se stravou, i s odpocinkem, a klidem, kdyz jsem nervozni a nespim moc, je to horsi. Kdyz jedu na dovolenou, je to vzdy lepsi, mohu tam jist skoro vsechno ))

    Souhlasis?

    Ahoj. Milan

    1. Naprosto. Dokonce si myslím, že pro většinu lidí je stres a vyčerpanost větší problém než jakékoli jídlo. Máme celkově špatnou spánkovou hygienu, málo pohybu, málo čerstvého vzduchu (a ještě blbe dýcháme), takže pak takový stres už to tělo prostě jen dorazí a problém je na světě (začnou se hýbat hormony a už to s tím histaminem jede).

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.