Dekadentní ořechové košíčky s mascarpone krémem s bílou čokoládou, malinami a mátou

Posted by

Už jste stihli oslavit naše blogové narozeniny? Ony to totiž nejsou narozeniny jen pro blog, ale tak trochu pro jeho čtenáře. Bez čtenářů by totiž blog nebyl, neměl by žádný smysl a byla by to zbytečně vynaložené energie. Takže to, že tu blog stále je, je i vaše zásluha, protože jej čtete. Takže si opravdu každý z vás zaslouží malou oslavu. A kdo by nemohl vyzkoušet žádný z mých desítek receptů, může slavit třeba tancem, zpěvem nebo výtvarnou činností. Protože to vše vede k redukci stresu, což je velký krok ke zdraví.

IMG_1421

Před pár dny jsem si dovolila navnadit vás rozkošnými košíčky, které lákají k zakousnutí. Než jsem je však mohla vypustit do světa, musela jsem je otestovat na lidech. Ano ano, taková jsem já, dělám naprosto sprostě experimenty na lidech. Dobrá zpráva je, že všichni přežili, nikdo nepociťoval vedlejší účinky a dokonce se usmívali:)). Co víc může člověk chtít? Jako známku kvality bych uvedla naši domácí situaci, kdy se po první testovací dávce drahého ptám, zda je vůbec můžu vzít sebou na návštěvu. Sice prudce zakroutil hlavou a řekl, že v žádném případě je nemůžu nikam nosit, nikomu by v žádném případě nechutnali a není to vůbec dobrý nápad, ale jeho mlsný pohled jej jasně prozradil. Chtěl si je nechat všechny pro sebe. A to prosím nejsou ani čokoládové.

IMG_1410

Košíčky jsou samozřejmě bezlepkové. Zkoušela jsem dvě verze – první z pudrové rýžové mouky a druhé z kombinace hladké čirokové a hladké rýžové mouky. V druhém případě chutnají trochu více jako vánoční pracny, ale možná to bylo také kvalitou lískových ořechů (které jsem předem namáčela a pak nechala vysušit, jsou pak výraznější, ale přitom bezpečnější). Na krém vám postačí dvě ingredience – kvalitní bílá čokoláda (která neobsahuje kakao, kakaové máslo je pouze tuk, který nenese histaminové liberátory, ale pozor na složení a obsah cukr a nekvalitního tuku) a dobré mascarpone. A pak už budete potřebovat jen trochu ovoce, protizánětlivou a protialergickou mátu a trochu kokosového cukru. To je cukr, který se získává nasušením kokosového nektaru a přestože je to stále jen sladidlo, uchovává si svou celistvost a obsah dalších látek. Je prostě krapet zdravější (a chuťově lahodný).

IMG_1428

Ořechové košíčky s mascrapone krémem s bílou čokoládou a malinami

(16 ks o průměru 7 cm)

košíčky

  • 175 g pudrové rýžové mouky (nebo 120 g hladké čirokové a 55 g rýžové)
  • 1/2 lžičky prášku do pečení (vinný kámen)
  • špetka soli
  • 75 g másla
  • 100 g namletých lískových ořechů (předem namáčených a pak vysušených)
  • 2 vejce

krém

  • 250 g kvalitního mascarpone
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 lžička kakaového másla (nebo kokosového oleje)

náplň

  • 150 g čerstvých malin + na ozdobení
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • hrst mátových lístků

Nejdříve zpracujeme těsto na košíčky. Vypracujeme drobenku ze suchých ingrediencí a másla a přidáváme postupně po jednom vajíčku (menší Mka). Vznikne nám vláčné těsto, které necháme 30 minut odležet v lednici.

Troubu rozehřejeme na 180°C. Vyjmeme těsto, promneme, rozdělíme na 16 částí. Každý košíček (ideálně na muffiny, spodní průměr 7 cm) vyplníme těstem (jako když na Vánoce děláme pracny, hezky prsty rozpracovat do stran, těsto by mělo být poměrně tenké). Košíčky pečeme 15-20 minut (20 minut pro rýžovou, směs s čirokem chtěla méně) a poté necháme lehce vychladnout, vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.

Mascarpone našleháme šlehačem (šleháme 2-3 minuty), pokud je moc tuhé, přidáme lžíci vody nebo medu. Bílou čokoládou spolu s kakaovým máslem rozpustíme ve vodní lázni (pozor, ať se vám nepřipeče), necháme lehce vychladnout a zašleháme do mascarpone. Krém dáme do lednice chvíli odpočívat (zatuhnout).

IMG_1405

Maliny mezitím rozmačkáme vidličkou s cukrem a vmícháme nadrobno nasekanou mátu.

Línější verze: košíčky naplníme krémem pod okraj a doprostřed přidáme malinovou směs. Necháme pár hodin odpočinou, aby se chutě spojily a košíček trochu změkl.

Ne tak líná verze: rozmačkané maliny rozdělíme do košíčků. Krém naplníme do pevného sáčku, kterému ustřihneme roh (zdobícího sáčku), ozdobíme čepičkou z krému a dozdobíme malinami. Necháme ztuhnout. Před podáváním můžeme dozdobit čerstvou mátou a nastrouhanou bílou čokoládou. Dobrou chuť.

IMG_1468

1 comments

  1. Košíčky jsou fantastické a to jsem místo ořechů použila blanšírované mandle (kvůli své lenosti). Zdálo se mí, že budou málo sladké, když v těstě není cukr, ale ta čokoláda je sladká až dost. A ač se mí to nezdálo, recept není nijak zdlouhavý. Díky za něj.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.