Pohankové placičky z kefíru

Posted by

O pohance a jejích úžasných vlastnostech jsem se již zmiňovala (zde, najdete i více informací ohledně role v HIT a jak ji volit). A když už má člověk doma tu pohankovou mouku, tak se ji snaží využít do více receptů. Dříve jsem dělala placičky z uvařené pohanky, kterou jsem smíchala s pohankovou moukou, byly moc dobré, avšak pro některé by ta chuť byla asi příliš „pohanková“. Zato tyto minipalačinky jsou lahůdkou a člověk ani netuší, že jí pohanku (mimochodem pohanka je velmi bohatá na quercetin, ale to jste jistě zde už přečetli). Samozřejmě z pohledu HIT není tento recept vhodný do eliminační fáze, protože využívá kefíru. Ten se dá však nahradit např. plnotučným mlékem/rostlinným mlékem a přidáním citrónové šťávy či jablečného octu (s trochou sody), které jsou poměrně dobře tolerovány (nebo nějakým kyselícím činidlem, aby soda mohla udělat své kouzlo a nezůstala vám tam hnusná štiplavá pachuť).

Pohankové minipalačinky z kefíru

(bezlepkové, lze bez ořechů, obsahuje kefír a vejce – alternativy jsem zatím nezkoušela)

  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku rýžové mouky
  • 1/4 tapiokové mouky (lze nahradit jiným škrobem)
  • 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 2 vejce – lze zvážit alternativní náhrady, pokud vyzkoušíte, dejte vědět
  • 1 a 1/2 hrnku (kozího) kefíru – lze nahradit třeba plnotučným rostlinným mlékem smíchaným s 1-2 lžičkami jablečného octu
  • 2 lžíce rostlinného oleje (hroznový)

Smíchejte všechny suché ingredience dohromady. Zvlášť prošlehejte kefír, vejce a olej (či zvolené alternativy). Vzniklou směs přilejte k sypké a vymíchejte těsto. Moje bylo spíše hutnější (řecký kefír je poněkud hustší). Smažte na středně rozpálené pánvi (já používám nepřilnavou). Jakmile se nafouknou a případně se yačnou tvořit bublinky, obraťte. Podávala jsem s jablky, vlašskými ořechy a kousky banánů zalité javorovým sirupem (v bio kvalitě).

Inspirováno z http://www.thebakingbeauties.com.

4 comments

    1. Dobrý den, píši o tom tady: https://histaminovakasulka.com/2015/08/22/varime-s-kasulkou-aneb-odpovedi-na-otazky-ohledne-vareni-a-skladovani/. Jedná se o odměrky (většinou 1 hrnek, 1/2 hrnek, 1/3 hrnek a 1/4 hrnek), které se za pár korun dají pořídit ve většině obchodů s kuchyňským vybavením a člověk pak nemusí od oka odhadovat, což bývá dost nepřesně. Jejich hrnek je objemově 250 ml. U palačinek se pak dá naštěstí vše doladit i podle rozdílné savosti mouk (tedy pokud chce člověk menší nadýchané, těsto je trochu hutnější než na klasické palačinky).

  1. Co jsem to zase udělala? Jen tak jsem hodila očičko na blog a dostala jsem hlad při koumání receptů…to mi nedělej Kašulko….

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.