Recenze: Den bez masa a recept na Čirok s batáty a pistáciemi

Posted by

Jak sám název knihy Den bez masa napovídá, v této kuchařce byste recepty s masem hledali zbytečně. V roce 2009 Paul, Stella a Mary McCartneyovi zahájili kampaň Bezmasé pondělí a v roce 2011 pak vyšla tato kuchařka, která měla kampaň i recepty přiblížit širší veřejnosti. Nejde o to, že by z vás někdo chtěl hned dělat vegetariána, ale poukázat na to, že snížení konzumace masa má pozitivní dopad na životní prostředí i život jednotlivce. A jelikož jsou i lidé, kteří se perou s myšlenkou, jak udělat chutné jídlo bez masa, vznikla tato kniha s jídelníčkem na 52 týdnů v roce, kdy se po jediný den stanete vegetariánem a budete si užívat trochu jiných chutí. Je vlastně jedno, zda to bude pondělí či jiný den, ale dostanete návrh na to, jak udělat celý den bez masa a masných produktů. Pro někoho žádný problém, pro jiného nepředstavitelné.

img_4048

img_4049

Musím upozornit, že tato kuchařka není bezlepková, ale najdete v ní spoustu inspirace na polévky, saláty, zapékané pokrmy i dušená jídla. Některá budou znít velmi exoticky a některé možná už doma vaříte. Některé recepty jsou tak běžné a známé, že na ně nepotřebujete ani návod, někdy přímo až hraničí s troufalostí objevit se v kuchařce. Na druhou stranu je většina takových receptů shrnuta jen do malého odstavečku a nezabírá moc místa (a vás naopak může trknout, že jste daný pokrm už dlouho neměli). Nezapomeňte, že recepty mohou být často jen inspirací a vy si je můžete tak trochu přizpůsobit. Kniha je rozdělena na sezóny a najdete tedy zvláště recepty pro jaro, léto, podzim a zimu. Po krátké předmluvě můžete skočit rovnou na tvorbu receptů. Pro každý týden najdete v podstatě 5-6 receptů, abyste si mohli vybrat variantu, která vám vyhovuje. Tedy návrh na snídani, lehký oběd/oběd, salát, večeři a dezert. Kniha není určena pro žádnou specifickou dietu a nikdo se zde nesnaží počítat ani kalorie. Obvykle dva z receptů jsou rozepsány více dopodrobna a zbylé jsou poměrně jednoduché na přípravu, k jednomu receptu z celého dne naleznete také fotografii.

img_4051

img_4052

Myslím, že ve spoustě receptů půjde hladká mouka zaměnit jednoduše za bezlepkovou variantu (ať už třeba pohankovou, rýžovou nebo čirokovou). Na jaře si můžete dát na večeři třeba batátové gnocchi s roketovým pestem, dušenou jarní zeleninu, křupavé jarní závitky, jarní ragú z artyčoků, zahradních bobů, hrášku a vodnice. Na snídani ovesnou kaši s borůvkami, lívance či huevos rancheros. Ale určitě nebudete proti dezertům jako jsou mandlový koláč, třešňové sušenky či rebarbový sorbet. V létě si pochutnáte na frittatě s cuketou, bramborami a koprem, karí se zeleným hráškem, cizrně s mangoldem a chřestem či dušené čočce s opékaným sýrem halumi a granátovým jablkem. Můžete si zamlsat s pusinkami s pistáciemi či na grilovaných broskvích. A už se nebudete moci dočkat podzimu, kde třeba hned 2. týden můžete dát celé menu poskládané ze snídaně v podobě mufinů s marmeládou, zvolit si mezi lehkým obědem v podobě karibské rýže s fazolemi nebo klasickým obědem v podobě rosti s houbami a vejcem, jako přílohu či sváču si můžete dát třeba bramborový salát, na večeři pečené tykve a když vám zbude místo na dezert, připravíte panna cotu. Zimní menu pro jeden den pak nabídne třeba anglické muffiny k snídani, na oběd s sebou vejce s kari kořením a hnědou rýží nebo oběd v podobě salátu s červenou řepou a čekankou, jako přílohu si připravíte pečenou dýni, na večeři si dáte koláč s pórkem a ricottou a doladíte jednoduchým kakaovým dezertem.

img_4054

img_4056

Takže popravdě si nemyslím, že by někdo chtěl menu pro celý den dodržovat, ale spíše bych hledala inspiraci, že když se chce, všechno jde. Některé recepty na snídaně bych já osobně klidně převedla na večeři a naopak, některé recepty bych ani nezkoušela z důvodu nepraktičnosti nebo nevyhovujících surovin, ale jelikož je v knize těch receptů tolik, nemusíte se vůbec bát něco vynechat. Určitě se v celé sbírce dá vybrat spousta nutričně kvalitních receptů, jen bych samozřejmě zase volila raději doma vařené luštěniny než konzervované (pro histaminiky). Naopak pokud se lepku nevyhýbáte, budete mít pro vás kniha ještě větší význam (i tak bych doporučovala volit celozrnnou mouku místo bílé).

img_4157

img_4150

Jelikož je pořád zimní měsíc, rozhodla jsem se vzít jeden ze zimních receptů. Tedy spíše jsem si vzala jeden recept jako inspiraci a tak trochu si jej předělala po svém, jak už to tak bývá. Původní recept byl na celozrnný kuskus s batáty a pistáciemi, ale uvedu vám recept na svou verzi s čirokem, který je přirozeně bezlepkový a protizánětlivý.

img_4149

Čirok s batáty a pistáciemi

(bez, lepku, lze bez mléka, bez vajec, bez sóji, 4 porce)

  • 1 kg batátů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dýňových semen
  • 150 g čiroku
  • hrst hrozinek (nesířených)
  • 1 lžička koření Mr. Wonga na rýži (Sonnentor, můžete nahradit čímkoliv lehce exotickým, třeba i doma vyráběným)
  • hrst nesolených pistácií
  • 1 lžíce kokosového oleje (nebo ghí, pokud tolerujete)
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekané máty
  • sůl

Jelikož čirok patří mezi ty pevnější obiloviny, dopředu si jej na 24 hodin namáčím a několikrát vyměním vodu. Čirok uvařte v tlakovém hrnci cca 40 minut nebo v hrnci do měkka. Po uvaření čirok sceďte od přebytečné vody a nechte okapat. Mezitím si připravte batáty.

Troubu rozehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, nakrájejte na menší hranolky, naskládejte na plech, posolte a zakapejte olejem. Kniha říká péct 20-25 minut, aby byly měkké a přitom na povrchu opečené/zkaramelizované, ale já jsem je pekla cca 40 minut, protože po 25 mi přišly hranolky pořád trochu nedopečené (takže se raději řiďte podle vlastní trouby, občas nějaký ten hranolek zkontrolujte uvnitř). Záležet bude i na velikosti hranolek.  Pět minut před koncem pečení přidejte také dýňová semínka. Mezitím si nasekejte bylinky a případně i pistácie, hrozinky namočte na chvíli do teplé vody.

V hrnci rozehřejte lžíci kokosového oleje nebo tolerovaného tuku, přidejte čirok, vmíchejte sůl, koření, okapané hrozinky a prohřejte. Vmíchejte batáty a nasekané bylinky, rozdělte na talíře a posypte pistáciemi. Dobrou chuť.

img_4147

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.