Zimní kaštanový koláč s jablky a skořicí

Posted by

Tak máme za sebou první adventní neděli. Nezapomněli jste zapálit první svíčku, provonět byt skořicí a naladit se na zimní vlny? Já jsem tedy nezapomněla, protože počasí mě jasně upozornilo, že už to přestává být legrace a zima vážně přichází. Nebudeme si lhát, nejsem zimní člověk a na mrznoucím obličeji a většinou i všech dalších částech těla nespatřuji nic romantického. Jo, kdybych mohla celou zimu ležet v posteli, jíst koláče a popíjet zázvorový čaj, to by bylo něco jiného. Ani takový zimní spánek by mi nevadil.

IMG_4549

No a taky na mě ze všech blogů a internetů obecně vypadávají recepty na vánoční cukroví a já jsem už nějak začala ztrácet naději, že letos dodržím své předsevzetí a nebudu se stresovat pečením, když na to nemám čas. Prostě jsem se zase nechala zlomit a v sobotu večer upatlala těsta na teffovo-čirokové perníčky a pohankové linecké (čehož jsem samozřejmě v neděli děsně litovala, protože ono se to nezdá, ale ten čas to opravdu zabere, navíc jsem zjistila, že perníky z 0,5 kg mouky máme tak do Vánoc a pak nebude co jíst:)). A u té příležitosti na mě bafla i kaštanová mouka a já si říkala, jestli prostě nezkusit něco zase krapet zdravějšího, bez obilnin (půjde i bez mléka, ale s těmi vejci bych si jistá nebyla), co provoní byt skořicí a připomene, že za okny už občas spadne i to tekuté ledové cosi z nebe:)).

IMG_4558

A tak vznikl koláč na vidličku, který má křupavé kaštanové těsto a sypkou jemnou náplň z jablíček a brusinek, které jsou doladěny skořicí a vlašskými ořechy. Ty se zdají jako sporná potravina a v počáteční fázi diety je doporučuji vynechat, ale postupně je dobré je vyzkoušet, jednak mají nezaměnitelnou chuť a jednak jsou také krapet zdravé. Každopádně více o kaštanech se dočtete zde a o skořici už jsem také psala. No a když budete mít doma pořádně ostrý nůž nebo zvolíte vhodnější tvary, bude se vám koláč dokonce i dobře krájet. A asi už  nemusím ani psát, že ještě teplý je prostě nejlepší:).

IMG_4561

Zimní kaštanový koláč s jablky a skořicí

  • 250 g kaštanové mouky
  • 2+2 lžíce tapiokového škrobu – rozdělit, půlka přijde až do náplně
  • 75 g másla či jiného tolerovaného tuku
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 450-500 g sladkých jablek, očištěných, nakrájených na malé kostičky
  • 50 g sekaných vlašských ořechů (není vhodné ve stabilizační fázi, lze nahradit jinými ořechy)
  • 30 g sušených brusinek proslazených jablečnou šťávou
  • 1 a 1/2 – 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce melasy

Z prvních 5 ingrediencí vypracujeme pevné těsto (pozor, tapiokového škrobu dáme jen 2 lžíce), které zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice na 30 minut.

Troubu předehřejeme na 170°C (elektrická bez horkovzduchu). Formu na koláč či dort o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení (nebo si jej nachystáme na vyválení a přeneseme pak těsto i s papírem). Vyjmeme těsto z lednice a oddělíme z něj 1/4-1/3 a odložíme jej na ozdobu. Zbytek těsta vyválíme na placku tak, aby okraje přesahovaly o cca 1,5 cm než je obvod formy. Přeneseme těsto do formy a ohneme okraje tak, aby nám vznikl 1 cm vysoký okraj po obvodu. Vidličkou na pár místech probodneme.

Nakrájená jablka smícháme s vlašskými ořechy a brusinkami a zbylým tapiokovým škrobem, přesuneme do připraveného těsta, posypeme skořicí a pokapeme melasou. Ze zbylého těsta vyválíme placku (dobře se válí mezi dvěma papíry na pečení, ideálně tak 3-4 mm) a vykrajujeme formičkami tvary, které se nám líbí, případně uděláme mřížku nebo můžeme těsto nastrouhat. Naskládáme na sebe, stačí lehce přimáčknout. Pečeme v rozehřáté formě 30 minut (pokud nemáte horkovzduch, zvolte nižší pozici v troubě). Dozdobte podle chuti. Kaštanové těsto je po upečení na povrchu trochu křupavější, proto pro krájení zvolte velmi ostrý nůž či počítejte s tím, že se podává na vidličku, protože se trochu rozpadne:)) Dobrou chuť.

IMG_4567

IMG_4569

1 comments

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.