Pečená brusinková kaše s chia semínky

Posted by

V ČR jsem se nikdy s čerstvými brusinkami nesetkala, i když věřím, že i tam se budou dát sehnat (když člověk bude chtít). Nebo aspoň mražené. Jedná se o krásně červené, kulaté plody s lehce nakyslou chutí. S těmi přislazovanými sušenými se to nedá vůbec srovnat, i když ty čerstvé si člověk jen tak na posezení nedá. Tak co s nimi? Proč nezkusit ovesnou kaši, u které nebude muset stát..jen vše smíchejte a nechte troubu pracovat za vás.

Nejen na infekce močových cest

Mimochodem brusinky krom vysokého obsahu vitamínu C a příznivých flavonoidů obsahují látky, které opravdu pomáhají bojovat s infekcí močových cest. Na toto téma bylo sepsáno spoustu prací a přehled z roku 2012 potvrzuje, že brusinky dokáží snížit počet infekcí močového traktu zvláště u žen, které trpí touto nemocí opakovaně (článek zde). 

Pečená ovesná kaše s brusinkami a chia semínky

  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 1 a 1/2 hrnku mléka dle výběru
  • 1/2 hrnku čerstvých brusinek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce xylitolu (či hnědého cukru)
  • 1 sáček NuNaturals stevia (nebo lžíce cukru navíc)
  • špetka soli
  • 1/2 lžička vanilkového extrakt
  • 1/2 lžičky skořice

Vše smícháme v kameninové misce vhodné na pečení (průměr 12 cm), vločky by měly být plně ponořené. Necháme 30 minut odstát a pak zapečeme 30 minut v troubě při 175°C. Dobrou chuť.

9 comments

  1. To vypadá luxusně 😉 Brusinky jsem teď zahlédla v obchodě, ale těžko říct, jak moc čerstvé budou 😦 počkám si co mamina vypěstuje na zahrádce 😉

      1. No jasně 😉 ona má na zahrádce spoustu věcí. tenhle rok z nich dělala kompot ke svíčkové, tak jí v létě nějaké brusinky uloupnu 😉

        1. No tak to je uplne nejlepsi reseni!! Take bych chtela takovou zahradku, teda radeji nekoho se zahradkou, kdo by mi to pestoval:)) Nebo aspon na bylinky! Tak se mi pozeptej, jestli u nas brusinky dobre rostou:))

          1. ja myslím, že se brusinkám celkem daří. Dají se koupit předpěstoévané keříky, které zasadíš a příští rok sklízíš 🙂 máme i nějaké borůvky a samozřejmě nějaké bylinky. no a o zeleninu není v létě (a vlastně i teď) nouzi 😉

              1. Vidíte, když vznikal recept, žila jsem v USA a do té doby jsem se s brusinkami v ČR nikdy nesetkala. Jezdili jsme hodně do lesů na Moravě a pak na Vysočinu, ale ani tam jsem brusinky nikdy jen tak nenašla. Každopádně teď vím, že se sehnat i nasbírat dají, ale rozhodně ne v každém lese:)))

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.